Blog
.
Training elekrotechniek / training programmeren Van Egmond Groep
Programmeren leer je door te oefenen. Bij Van Egmond Groep krijg je hier de ruimte voor. We benaderen het vanuit de praktijk en creëren daarmee herkenbaarheid met de dagelijkse praktijk als je in aanraking komt met verschillende software programma’s.

Iedereen die werkt met elektrotechnische installaties krijgt wel eens te maken met storingen of moet een aanpassing maken in een bestaand programma. In dat geval is het belangrijk dat een storing snel opgespoord en opgelost kan worden of dat je weet wat er gebeurt als je een aanpassing doet. Patrick Hoekstra, opleidingscoördinator bij Van Egmond Groep, vertelt:

Programmeren leer je door te oefenen. Dat maakt onze trainingen juist zo goed. We benaderen het vanuit de praktijk en creëren daarmee herkenbaarheid met de dagelijkse praktijk als je in aanraking komt met verschillende software programma’s. De opdrachten zijn in een logische volgorde opgebouwd en we staan tussendoor stil om uit te leggen wat er nu gebeurt of laten je dit ervaren, zodat het beter beklijft.  

Praktijkervaring en deskundig advies
Ik werk nu 2 jaar als opleidingscoördinator bij Van Egmond Groep, en ik zie in onze trainingen dat technische medewerkers het vooral fijn vinden dat ze een veilige omgeving krijgen om in de praktijk te oefenen met programmeren. Om dingen te ervaren door het gewoon te doen en te zien wat er gebeurt. Het mag ook fout gaan zónder dat een heel productieproces stil komt te staan. Daarnaast kunnen ze met ervaren trainers sparren over dingen waar ze tegen aan lopen en waar ze op moeten letten. Door de combinatie van praktijkervaring en ervaren trainers leer je situaties te herkennen en weet je wat je dan kunt doen.

“In een training mag het ook fout gaan zónder dat een heel productieproces stil komt te staan.”

Van basis tot gevorderd
De onderwerpen voor onze trainingen zijn gebaseerd op de vraagstellingen van de afgelopen jaren die onze software engineers ontvangen uit het veld en geven praktische antwoorden op waar onze klanten continu tegenaan lopen. Ook mensen met een mechanische achtergrond en enige affiniteit met elektrotechniek kunnen veelal door de eerste opdrachten vrij snel meekomen. We leren hen de programmeeromgeving te herkennen, hoe ze makkelijk kunnen zoeken en hoe ze in een bestaand programma aanpassingen kunnen doen. Voor de gevorderden focussen we ons meer op het zelfstandig schrijven van een programma en de keuzes die gemaakt moeten worden met betrekking tot het gebruik van de verschillende blokken en het doen van grotere aanpassingen in de programma’s.

Persoonlijke aandacht in kleine groepjes
Het is mooi om te zien hoe onze trainers elke training weer anticiperen op de verschillen van onze cursisten. Soms krijg je een cursist met weinig tot geen ervaring of krijg je te maken met grote verschillen in een groep op basis van ervaring, kennis en/of kunde. Maar uiteindelijk gaat het ons erom dat iedere cursist na een training weer iets heeft geleerd en beter begrijpt waar hij of zij dagelijks mee te maken heeft. Dat doen we door veel voorbeelden te geven en onze trainingen praktisch te maken. Door de trainingen in kleine groepjes te geven, zijn we in staat om voldoende aandacht te hebben voor een ieder.  Vóór het coronavirus bestonden de groepjes uit maximaal 6 personen, waarbij ze in tweetallen werkten en elkaar onderling konden helpen. Nu we meer afstand moeten houden in verband met het coronavirus, is de groepsgrootte teruggebracht naar maximaal 3 en is er meer aandacht vanuit de trainer voor het individu.

.
.

Meest gevraagde training: TIA Portal basistraining
Onze ervaren engineers geven vooral trainingen over PLC-technieken en HMI-systemen. Denk hierbij aan de Siemens Simatic Manager en de Siemens TIA Portal. Hierbij geven we trainingen voor elk niveau (van basis tot gevorderd), maar ook een re-training, waarbij we de verschillen laten zien tussen de twee software-omgevingen. De meeste vraag is naar de TIA Portal basistraining. Het is een laagdrempelige training waarbij je op een eenvoudige manier het programma, de functionaliteiten en mogelijkheden leert herkennen. Je bent hierbij vooral veel zelf bezig met oefenen en ontdekken.

Training op maat
Ook is er veel ruimte voor maatwerktraining. Hierbij stemmen we de inhoud af op jullie specifieke wensen. Dat kan een combinatie zijn van elementen uit onze bestaande trainingen, maar ook een gehele training op maat.

Een training die ik erg leuk vind, is de basis storingzoektraining voor de technische dienst. Hierbij laten we op een praktische manier zien hoe je problemen in de installatie middels de TIA Portal omgeving kunt opsporen, maar bijvoorbeeld ook bestaande programma’s leert onderzoeken en testen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan I/O problematiek.

Waarom elk bedrijf zou moeten investeren in training van technische medewerkers
Het zijn mensen die aan jouw productieproces staan. Een storing betekent dat machines stil staan, dat mensen niet aan het werk kunnen en dat de productie stilstaat. Hoe sneller de technische dienst de storing oplost, hoe sneller de productie weer op gang komt. Hiervoor moeten ze weten waar ze op moeten letten, wat ze wel en niet moeten doen, hoe ze bepaalde situaties kunnen herkennen en wat ze kunnen doen.

De huidige technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat we gerust kunnen stellen dat wat je ooit in je opleiding hebt geleerd in veel gevallen al weer achterhaald is. Door als organisatie in je medewerkers te blijven investeren:

  • Maak je hen bewust waar ze mee bezig zijn;
  • Blijven ze scherp in hun dagelijkse werkzaamheden;
  • Zijn ze bewuster van waar ze mee werken;
  • Vergroot je de veiligheid op de werkvloer;
  • Creëer je nieuwe ideeën.


En wat ik persoonlijk belangrijk vind, is dat je hoopt dat ze zich ook de ‘waarom’ vraag gaan stellen en gaan nadenken over hun eigen manier van werken en hun werkprocessen. Je wil toch graag dat elke medewerker zich realiseert dat hij/zij bijdraagt aan het totale bedrijfsresultaat, trots is op een eindproduct of de organisatie waar diegene deel van uit maakt en bovenal gezien wordt door de organisatie.

Er kan altijd wel een storing plaatsvinden, maar als het een terugkerend fenomeen is lijkt het mij fijn dat er iemand opstaat om de oorzaak te zoeken, in plaats van slechts opnieuw de storing te verhelpen. Soms zit het in de persoon zelf, soms moet je diegene handvatten aanreiken. Dit kan door te investeren in trainingen. Onze trainingen dragen daar aan bij; door onze praktische insteek creëren we bewustheid, inzicht en herkenbaarheid met hun dagelijkse werkzaamheden.

“Onze trainers hebben jarenlange ervaring. Bij Van Egmond Groep delen we graag deze kennis.”

Ook in coronatijd!
In onze trainingsruimte in de Tol in Doetinchem hebben we alle benodigdheden en trainers klaar staan. Daarnaast verzorgen we de trainingen op onze trainingslocaties in Weert, Veghel, Zaandam en Barendrecht als dit prettiger is voor onze cursisten. Het komt ook regelmatig voor dat wij de training incompany verzorgen. Ik ben blij dat onze trainingen ook in coronatijd door kunnen gaan. Natuurlijk wel in aangepaste vorm. Vanwege de coronamaatregelen zijn onze groepen momenteel niet groter dan 3 personen, zodat we de 1,5 meter regel goed kunnen naleven en op een veilige manier onze kennis kunnen delen.

Ook zijn we bijna klaar met het ontwikkelen van een nieuw programma met online trainingen. De basis blijft hetzelfde, alleen het testkastje is veranderd. Om geen afbreuk te doen aan de kwaliteit, zal de training live gegeven worden vanuit ons kenniscentrum. Zo heeft de trainer alle benodigdheden bij de hand en kan hij helpen als het mis gaat.

Wil je meer weten over onze online trainingen? Neem dan gerust contact met mij op of hou ons in de gaten op de website of LinkedIn.

Wil je ook leren programmeren?